1950 yılında Doğanşehir’in Çığlık köyünde doğdu, ortaokul mezunu. 11–12 yaşlarında Âşık Mahzuni hayranı olarak halk müziğine ilgi duymaya başladı. 1965–1970 yılları arasında Malatya Halk Eğitim Merkezinde Mehmet Yumrutepe; Erhan Yılmaz, Ali Seydi Adıgüzel, Mehmet Sarmış, Selahattin Alpay ile koro çalışmalarına katıldı.
1969 yılında İstanbul’da Atakan Plakçılık sahibi Mustafa Atakan, mahzun bir yapıya sahip olduğundan dolayı kendisine “Mahzun” mahlasını vermiştir. O günden sonra asıl adı olan Şevket'ten çok Mahzun adını benimsedi, kullandı ve bu adla tanındı.Bu adın kendisini daha iyi ifade ettiğini düşünür; “Beni yedi yaşındaki çocuk bile kandırabilir” der.
Mahzun Pektaş 1969yılındakendisini ilk kez dinleyiciyle buluşturan “Oy Babo” adlı plağını doldurdu. 970 yılında da askere gitti.
Askerliğinden sonra kısa bir süre (1974–1976) devlet memurluğu yaptı, istifa etti. 1976 ve 1979 yıllarında Almanya’da, ayrıca çeşitli tarihlerde Malatya’daki stüdyolarda kasetler doldurdu. Mahzuni, Şah Turna, Mahmut Erdal, Âşık Yoksuli, Abdullah Papur, Cemile Cevher Çiçek, Ali Ekber Çiçek gibi ozan ve sanatçılarla konserlere katıldı.
Mahzuni’den etkilendiğini (Hatta bir zamanlar Malatya ve çevresinde kendisine “Küçük Mahzuni” denirmiş), Yoksuli’yi etkilediğini belirtir. MESAM üyesi olup, Kültür Bakanlığı’nda halk ozanı olarak kayıtlıdır. Oğulları Murat ve Uğur’u yetiştirmeye çalışmakta, yerel televizyonlarda programlara katılmaktadır.
Türkülerinin çoğunu Arguvan ağzı ile söyler. Zalim Almanya, Yavrum Bayramınız Mübarek Olsun, Tükendi Ömrüm Tükendi gibi kasetleri vardır.
ihsanozturk.com