1940 yılında Kırıkkale, Sulakyurt İlçesi’nin Akkuyu Köyü’nde dünyaya geldi. İlkokulu burada bitirdi. Koşullar daha fazla okumasına olanak vermedi. İlkokuldan sonra önce ailenin işlerine yardımcı olmaya uğraştı. Bu yıllarda bağlama çalmaya karşı dayanılmaz bir istek duydu. Ailede daha önce bağlama çalanlar vardı.
Bunların arasında o yıllarda haklı bir ün kazanan ve sazını çok ustaca çalabilen Ahmet Başer, Yusuf Usta’yı çok etkilemişti. Bağlama yaptıracak ya da alack parası olmadığıolmadığı içinkendi kendine bir saz yaptı, yaptığı sazla da çalıp söylemeye uğraştı.
1950 yılının başlarında ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleştiler. İlk gençlik yıllarında (1956- 1957) ağabeyi Halil Yeniay’ın saz evinde çalışmaya başladı. Kısa bir süre sonra mesleğin inceliklerini öğrenmeye,çok kaliteli sazlar yapmaya başladı. Bir süre Mehmet Cihan saz evinde usta olarak çalışmalarını sürdürdü.
Kısa sürede Ankara’nın en iyi saz yapan ustası olarak kendini kabul ettirdi. Bütün ünlü saz sanatçıları Yusuf Usta’yamuhakkak saz yaptırıyorlardı.
Çevresindeki tanıdıklarının da teşvikiyle 1967 yılında Cebeci’de Hüseyin Koluman(Tavşancı) ile birlikte kendilerine ait saz yapım atölyesi açtılar.
Daha sonra ortağından ayrılarak çalışmalarını yalnız sürdürmeye başladı. İşleri çok iyi gidiyordu. İyi bir müşteri potansiyeli vardı. Hatta canının istediğine saz yapıyor, istemediğine yapmıyordu. Yusuf Usta’ya saz yaptırmak kolay değildi.
Ne var ki bu yıllarda alkole alıştı.Doğal olarak işlerini aksatmaya, siparişleri zamanında yetiştirememeye başladı. Bu durum uzun süremeslekte tökezleyerek yürümesine, daha sonra dadükkanını kapatmasına kadar getirdi Yusuf Usta'yı.
Tüm saz yapımcılarının tartışmasız en iyi usta olarak niteledikleri bu büyük usta; çok genç sayılacak bir yaşta, ustalığının en verimli olabileceği bir dönemde (geride bir eş ve dört çocuk bırakarak) vefat etti. (1990).