Emlek Bölgesi; Aşık Kemter Baba, Aşık Veli, Aşık Agahî, Aşık Kul Sabri, AşıkVeysel, Aşık Hüseyin, Aşık Ali İzzet, Aşık Devranî ve adı yeterince duyulmamış yüzlerce ozanın ve bağlama çalıp türkü söyleyen yöre sanatçısının (Hıdır Dede, İzzet Savaş, Hüseyin Özyazıcı vb.) yetiştiği, halk kültürümüz açısından çok önemli bir bölgedir.
Emlek Bölgesi; Sivas’ın Şarkışla, Yıldızeli, Gemerek, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçelerine bağlı ve Kızılırmak’a yakın birçok köyden oluşur. Buralarda türkü söylemek-dinlemek; su içmek, aş yemek kadar önemli birgereksinmedir.
Mehmet Özkan’da bu bölgede Gemerek ilçesine bağlı Alakilise Köyü’nde (şimdiki adı Eskiyurt) 1927 yılında doğmuştur. Çok küçük yaşlarda babası Alişan’ın aldığı bağlamayla kendini yetiştirerek yörenin türkülerini çalıp söylemeye başlayan Mehmet Özkan sazına ve sesine hakimiyetiyle,kendine has yorumuyla Emlek Bölgesi’nin çok önemli bir yerel sanatçısı olmuştur. Onun bağlama düzenindeki özgün icra tekniği kendinden sonra o bölgedeki bir çok kişiyi etkilemiştir. Açışlarda kullandığı teknik ve ezgi cümleleri onun adıyla anılır olmuştur.
Bu değerli saz ustası 1967 yılında Avusturya’ya işçi olarak gitmiş, orada bağırsak kanserine yakalanmış, 1970 yılında da köyünde vefat etmiştir.
Mehmet Özkan’ın günümüze ulaşan çok fazla ses kaydı yoktur. 1960 lı yıllarda Neşet Ertaş’ın plak şirketinde doldurduğu birkaç45 lik plağıve bantlara kaydedilen az sayıda türküleri vardır. Sevgili Mustafa Özarslan’ın 18 türkünün ses kaydını bulması (ki.. ben 8 türküsünü zor bulmuştum) çok sevindirici bir gelişme…
Mehmet Özkan’ı bugünkü neslin tanıması için çok önemli olan bu çalışmayı gerçekleştirme çabasından dolayı,o yörenin (aynı zamanda Mehmet Özkan’ın hanımının köyü olan Sarıkaya) yetiştirdiği değerli sanatçı Mustafa Özarslan’ı ve emeği geçen herkesi kutluyor, “yüreğinize sağlık” diyorum.
İhsan ÖZTÜRK
ihsanozturk.com