Ali KIZILTUĞ
1944 Yılında Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde dünyaya geldi. 1958 yılında bağlama çalmaya başladı. Bağlamaya ilişkin temel bilgileri köyünde bulunan Abbas Usta’dan aldı. İlk yıllarda başka usta malı deyişleri ve yöresel türküleri söyleyen Kızıltuğ1969’ dan sonra yalnız kendi eserlerini seslendirdi.
1969 yılında doldurduğu ilk plak olan "Asri Gurbet Harap Etmiş Köyümü"o yılın en çok satılan 45’ lik plaklarından biri oldu. Ali Kızıltuğ’untüm yurtta tanınmasını ve sevilmesini sağladı.O yıldan bugüne kadar 103 (45’lik) plak ve 87 kaset çıkardı. Halk müziğimize yüzlerce eser kazandıran Kızıltuğ’un550 türküsü (deyişi) de başka sanatçılar tarafından seslendirildi.
Ali KızıltuğEserlerini hazırlarken genellikle önce şiir olarak yazıp sonra onları bestelemektedir. Ancak doğaçlama da söyleme yeteneği vardır, örneğin 1971 yılında İstanbul Tepebaşı Gazinosu'nda yapılan ve çok önemli ozanların katıldığı biryarışmanın atışma dalında birinci seçilmistir.
Şiirlerini çok yalın, anlaşılır ve temiz bir Anadolu Türkçe’siyle yazan Ali Kızıltuğ’un, “Baykuşlara Kalan Köy" ve "Sorma Efendim " adında iki kitabı yayımlanmıştır. Diğer eserlerini de kitap halinde yayınlamayı düşünen Kızıltuğ uzun kol (sap) bağlama çalmakta ve bağlamasını Sivas’ın geleneksel aşık düzeni olan hüseyni (bağlama) düzenine akort etmektedir.
Dört çocuk babası olan Ali Kızıltuğmemuriyetten emeklidir ve halen Ankara'da oturmaktadır.
GELELE
Asri gurbet harap etmiş köyümü
Bülbül gitmiş baykuş konmuş gelele
Ben ağayım ben paşayım diyenler
Kapıları kitlemişler gelele
Bir ev burda bir ev karşıda kalmış
Hele sorun bizim komşular n’olmuş
Kırk senelik ağaç kurumuş kalmış
Bizim ele benzemiy gız gelele
Saz elimde şu elleri gezerdim
Dertli idim bazı destan yazardım
Sen Ali'ysen niye saçın ağarttın
Kızıltuğ'a benzemiyor gelele